Bejelentkezés


Jelszó emlékeztető
Kapcsolat

info@tudastars.hu

 

Tudományos intézmények Európában

Az Európai Bizottság Kutatási Főigazgatósága

EU FP7 logoA Főigazgatóság Keretprogramjain keresztül támogatja a kutatást és innovációt a térségben, koordinálja a tagállamok programjait, és átfogó céljaként az Európai Kutatási Térség (ERA) megvalósítását tűzi ki. 2000-től kiemelkedő eredményre vezető nemzetközi kooperációs projekteknek ítélte oda a tudománykommunikációs témájú Descartes díjat, 2007-től pedig a Science Communication Prize nyerhető el a kutatási eredmények terjesztésében elért kimagasló eredményekért, a tudományos kultúra előmozdításáért és a tudományos karrierek vonzóvá tételéért.

Az évtized vége felé az ERA-val kapcsolatos újabb célkitűzésekben, így a Vision 2020 programban és a Lund Nyilatkozatként ismert dokumentumban is kiemelt szerepet kap a társadalmi szereplők mobilizálása, és a társadalom egészét érintő kihívások és politikai célok összekapcsolása a tudománypolitikával. A Bizottság FP6-os és FP7-es programjának kiírásai között külön témaként szerepelnek tudománykommunikációs és a társadalom bevonására irányuló célok. A Bizottság Science in Society programjának keretében 2010 és 2013 között olyan feladatok megvalósítását tűzte ki, mint a tudomány és társadalom témájában zajló kutatási és politikai tevékenységek monitorozása (MASIS) és erről jelentések publikálása, tudományos cikkek szabad internetes hozzáférésének biztosítása (Open Access), és a társadalom bevonásával járó, egy-egy társadalmi kihívás köré szerveződő hosszabb távú együttműködések támogatása, valamint a civil szervezetekkel való együttműködés az eredmények terjesztésén túlmenően, már a kutatási folyamatok kezdeti szakaszában is.

Euroscience

EuroscienceA Euroscience tudósok, közintézmények, egyetemek, kutatóintézetek, üzleti és ipari vállalatok képviselőiből álló alulról szerveződő társaság, amely 1997-ben alakult meg azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a párbeszédre az európai tudomány és technológia és kutatáspolitika témáiban, erősítse a tudomány és a társadalom közötti kapcsolatot, erősítse Európa szerepét a kutatásban és befolyásolja a politikai döntéseket a tudomány és technológia terén. A szervezet a gazdája a 2004 óta kétévente megrendezett ESOF konferenciának.

PCST Network

UPF_logoA Public Communication of Science and Technology nemzetközi hálózatnak a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem ad otthont. 25 nemzetközileg elismert tudománykommunikációs szakemberből álló bizottság vezeti, tagjai tudományos újságírók, tudományos múzeumok és központok munkatársai, tudományos színházak vezetői, a tudománykommunikáció kutatói, a nyilvánossággal kapcsolatot tartó tudósok, tudományos intézetek közönségkapcsolatokkal foglalkozó tisztségviselői, és a témában érintett további szereplők. Tevékenységei elsősorban az érdekeltek közötti párbeszéd támogatására irányulnak: 1989 óta mintegy kétévente szervez konferenciát, elektronikus vitafórumot tart fenn, és igyekszik felkarolni az újszerű elképzeléseket, elméleti és gyakorlati kérdéseket, megközelítéseket. Honlapján gyűjtést találunk többek között a tudománykommunikációval kapcsolatos politikai kezdeményezésekből, forrásokból, szakmai eseményekből, podcastokból és képzésekből.

British Science Association

British Science AssociationA Társaság 1831-ben alakult tudósok kezdeményezésével Yorkban, eredetileg British Association for the Advancement of Science néven. Indulásakor a tudományos kutatások szisztematikus irányának kijelölését, a Brit Birodalomban zajló és nemzetközi kutatások közötti kapcsolatteremtést, és a haladását hátráltató „nyilvános természetű” tényezők kiküszöbölését tartotta fontos céljának. Korai találkozóinak eredményei közé tartoznak Joule kísérletei, az első vezeték nélküli átvitel bemutatása, az elektron felfedezése, a darwinizmusról szóló első viták, valamint a „scientist” és a „dinosaur” szó megalkotása.

Korábban az intézmény BA-ként volt ismert, és 2009-ben alakult újjá a mostani nevén.
Új hitvallása és arculata közönségközpontú. A tudományt elsődleges kulturális erőnek nevezi, és a tudomány hozzáférhetővé tétele mellett céljaként jelöli meg azt is, hogy az emberek magukénak érezzék a lehetőséget a tudomány útjának alakítására.

A Társaságnak saját YouTube csatornája van, honlapján pedig ismeretterjesztő anyagokat, programajánlókat és iskolásoknak szóló versenykiírásokat tesz közzé. Éves találkozói mára British Science Festival néven vándorló tudományünnepé nőtték ki magukat, melynek programjában a flashmobtól a felfedezőkkel, televíziós tudósokkal való beszélgetéseken át a helyi tudományos intézmények tevékenységének bemutatásáig számos közönségesemény szerepel. A Társaság Science in Society csapata a fesztivál napi záró eseményeinek szervezése mellett gazdája a kutatók számára 1987 óta elérhető médiaösztöndíjnak; évente országos tudománykommunikációs konferenciát szervez, és ehhez kapcsolódóan hozta létre azt az értékelési adatbázist, ahová bárki feltöltheti valamely tudománykommunikációs projektjének tapasztalatairól szóló értékelő összegzését. A csapat közzétett többek között egy gyakorlati segédletet bevonáson alapuló kezdeményezések tervezéséhez, adatbázisokat a brit tudománykommunikációs intézményekről és tudománykommunikációs kurzusokról, és egy magyarázatot a szakzsargonban gyakran használt rövidítésekhez.

The Royal Society

Royal SocietyAz Egyesült Királyság nemzeti Tudományos Akadémiája a legrégebbi folyamatosan fennálló ilyen intézmény. 1660-ban alakult a „fiziko-matematikai” kísérleti vizsgálódások előmozdítására, a királyi támogatás és az első névhasználat pedig a következő évre tehető. A tagságot kezdettől választással lehetett elnyerni.

A Társaság nagyközönségnek szóló programjai között szerepel nyitott tudományos előadás-sorozat, beszélgetések, nyári tudományos tábor, pályázat a legjobb gyerekkönyv témájában, melynek zsűrijébe fiatal bírákat is toboroz. A Társaság széles körű tudománypolitikai tevékenységet folytat, és ennek keretében indította el friss Science as a Public Enterprise kutatási kezdeményezését. A vizsgálódás alapkérdése, hogy hogyan kell kezelnünk a tudományos információt, hogy azzal a köz értékeit tükröző innovatív és termékeny kutatást támogassuk.

Támogatók

Projektszám: TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0003

 
 

Oldaltérkép • Fejlesztő-üzemeltető: Megaweb Multimédia Ltd.

Az oldal megtekintéséhez 1024x768-as felbontás és Mozilla Firefox böngésző ajánlott!